Isnin, 13 Julai 2009

Tasauf pelengkap agama islam

Sebagaimana yang kita maklum , terbinanya agama islam itu dengan tiga tiang serinya runtuh salah satunya maka runtuhla semuanya. Andai kita telah menyempurnakan segala tuntutan islam dan iman tanpa ada cacat cela padanya akan tetapi tuntutan ehsan ataupun tasauf kita abaikan sudah pasti amalan dan kehidupan kita tidak kemana juga dengan erti kata lainnya tidak diterima oleh ALLAH .
Didalam sejumlah banyak takrif yang dibuat ulama' kita mengenai ilmu tasauf ini , namun secara keseluruhannya ianya membawa makna kita mesti membersihkan diri dan jiwa raga daripada sifat dan tabiat yang dicela dan menghiasi keperibadian kita dengan segala sifat yang tepuji.
Justeru itu menjadi kewajipan bagi setiap individu muslim membersihkan dirinya dari segala kekotoran dalaman dan menanam nilai-nilai murni didalam hati sanubarinya.
Saya meyakini andai kata kita semua mengamalkan tuntutan agama secara bersepadu dan syumul , negara , masyarakat kita dan dunia ini umumnya pasti dapat mengecapi keindahan islam yang selama ini dihijab dengan tindak tanduk perangai penganut-penganutnya.
Kerana inilah saya ingin mencoretkan ilmu tasauf diruangan ini walaupun jauh disudut hati ini mengakui betapa tidak layaknya diri ini berbicara mengenainya , para ulama' sahaja yang layak berbicara mengenai hakikat tasauf ini. Wallahua'lam.

Tiada ulasan:

Catat Komen

 

©2009 .::ehsanuddin::. | Template Blue by TNB